Servis klimatizácie automobilu – ako často by sa mala klimatizácia servisovať?

Klimatizačný systém v automobile je dôležitou súčasťou na zabezpečenie tepelného komfortu v kabíne vozidla. Aby ste sa však mohli tešiť z jej efektívnej prevádzky počas dlhého obdobia, je dôležité pamätať na pravidelnú údržbu.

V prvom rade nezabudnite vymeniť kabínový filter, ktorý je zodpovedný za čistenie vzduchu v kabíne od prachu, peľu a iných nečistôt. Tento komponent sa odporúča vymieňať aspoň raz ročne alebo každých 15 000 km. V prípade vozidiel používaných v náročných podmienkach, ako je jazda v meste alebo v krajinách s vysokou úrovňou znečistenia ovzdušia, by sa mal kabínový filter meniť častejšie.

Chladivo

Ďalšou dôležitou súčasťou klimatizačného systému je chladivo, ktoré sa oplatí dopĺňať aspoň raz ročne alebo každých 20 000 km. Jeho hladina by sa mala pravidelne kontrolovať, pretože nedostatok chladiva môže viesť k zníženiu výkonu systému a poškodeniu kompresora.

Údržba klimatizačného systému by mala zahŕňať aj kontrolu tesnosti celého systému. Netesnosti môžu viesť k úbytku chladiva, čo následne môže mať za následok pokles výkonu systému a poškodenie kompresora.

Zhrnutie

Údržba systému klimatizácie je dôležitá na udržanie jeho bezproblémového chodu, na zabránenie poškodenia a poruchy systému klimatizácie a na zabezpečenie tepelného komfortu v kabíne vozidla. Pravidelná údržba systému, ako napríklad výmena kabínového filtra, dopĺňanie chladiva a kontrola tesnosti systému, pomáha udržať systém dlhodobo účinný a efektívny.